Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

Αφιέρωμα στο Σκανδιναβικό Metal Pt.1

Αφιέρωμα στο Σκανδιναβικό Metal Pt.1

   Αρχή για την διαδικτυακή μορφή του X-Rock&Metal, αρχή και των αφιερωμάτων. Θα ταξιδέψουμε στον παγωμένο βορρά μέχρι να φτάσουμε στην Σκανδιναβική χερσόνησο.Θα ασχοληθούμε με την Σουηδία, την Νορβηγία, την Φινλανδία αλλά και την Δανία, αφού για ιστορικούς λόγους, συγκαταλέγεται κι αυτή. Θα πάμε ανά δεκαετία, ξεκινώντας από τα 80's και ανά χώρα.

Δανία 80's

   Ας κάνουμε λοιπόν μία ιστορική αναφορά στο γιατί η Δανία συγκαταλέγεται στις Σκανδιναβικές Χώρες. Η Σκανδιναβική Χερσόνησος περιλαμβάνει τη Σουηδία και τη Νορβηγία, καθώς κι ένα μικρό βορειοδυτικό κομμάτι της Φινλανδίας. Ωστόσο, λόγω της περιοχής Σκάνια στη νότια Σουηδία, η οποία ανήκε στη Δανία, ιστορικά θεωρείται και η Δανία τμήμα της Σκανδιναβίας. Στην Σκανδιναβική Χερσόνησο θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε τόσο την Ισλανδία όσο και την Γροιλανδία, παρ'όλ'αυτά εμείς θα ασχοληθούμε με τις τέσσερις αυτές.
King Diamond
   Πάμε λοιπόν στην Δανία του 1980, για να συναντήσουμε μία από τις μεγαλύτερες μορφές της παγκόσμιας Metal σκηνής τον King Diamond. O Kim Bendix Petersen γεννήθηκε στις 14 Ιουνίου του 1956, στην Κοπεγχάγη. To 1974 θα ενταχθεί στην πρώτη του μπάντα, ένα Rock συγκρότημα με το όνομα Brainstorm, όπου θα παίζει κιθάρα σε διασκευές που εκετελούσε το γκρουπ σε άλλα μεγαλύτερα συγκροτήματα. Σημαντικό εδώ είναι τονίσουμε ότι ο νεαρός τότε Kim θα παραβρεθεί σ' ένα live του Alice Cooper στην Ολλανδία, από όπου θα εμπνευστεί το make-up που χρησιμοποιεί μέχρι και σήμερα επί σκηνής. Τα μέλη θα αποφασίσουν να μην χρησιμοποιούν τα πραγματικά τους ονόματα αλλά να ιυοθετήσουν ψευδώνυμα. Τότε λοιπόν θα γεννηθεί το alter-ego του Kim ο King Diamond. Ο ίδιος σήμερα παραδέχεται ότι δεν θυμάται πως προέκυψε το King Diamond, αλλά όπως και να 'χει τον ευχαριστούμε. Δεν θα μείνει πολύ στους Brainstorm αφού θα αποχωρίσει για το επόμενο σταθμό της καριέρας του τους Black Rose. Οι εμφανίσεις των Black Rose αρχίζουν να γίνονται θεατρικές κι εκεί είναι που ο Kim παρουσιάζει στο ευρύ κοινό τον King Diamond βάζοντας το νερό στο αυλάκι. Αποχωρεί κι από τους Black Rose για να ενταχθεί στις γραμμές των Brats, όπου θα γνωριστεί με τον Rene Krolmark  ή όπως είναι πιο γνωστός, Hank Shermann. Με τον Hank λοιπόν αποφασίζουν να ξεκινήσουν κάτι νέο... τους Mercyful Fate.
   To 1983 λοιπόν, δύο χρονιά δηλαδή από την ίδρυση τους, το debut album των Mercyful Fate Melissa, που ακολουθεί το ομώνυμο ΕΡ της μπάντας. Το album συνοδεύουν δυθιραμβικά σχόλια αφού τα solo των Hank Shermann  και Michael Denner τεχνική και "ψυχή" , συνδιασμός που συναντάται δύσκολα. Βέβαια "κλειδί" απότελουν και τα φωνητικά του King Diamond που ανεξάρτητα από τα falsetto που κλασσικά χρησιμοποιεί, ερμηνεία του είναι άκρως ατμοσφαιρική. Ακολουθεί άλλος ένας μεγάλος δισκός το 1984 το Don't Break the Oath. Με το Don't Break the Oath η μπάντα δίνει το στίγμα της, ως μία από τις μπάντες που θα επηρεάσουν βαθιά την μετέπειτα metal σκηνή!
   To 1985, η διαφωνία μεταξύ των Hank Shermann και King Diamond, για το αν πρέπει η μπάντα να κάνει πιο εμπορικό τον ήχο της (Shermann) ή όχι (King Diamond) οδήγει στην διάλυση των Mercyful Fate. Ο μπασίστας Timi "Grabber" Hansen, ο drummer Mikkey Dee και Michael Denner καθώς και ο Andy LaRocque ενώνουν τις δυνάμεις με τον King Diamond για να φτιάξουν ένα νέο σχήμα, που θα επιλέξει το όνομα King Diamond. Το 1986 ντεμπουτάρουν με το Fatal Portrait για να ακολουθήσει ένα album σταθμός το "Abigail". Για το Abigail δεν υπάρχουν και πολλά να πεις, απλά ξανακούστε το...
   Από το 1992 όπου ξαναενώνονται οι Mercyful Fate μεχρί το και το 1999 οι δύο μπάντες συνυπάρχουν. Αργότερα οι Mercyful Fate ξαναμπάινουν στο πάγο, αν και όπως ισχυρίζεται ο King Diamond, το κεφάλαιο Mercyful Fate, παραμένει ανοιχτό για τον ίδιο. Συνολικά οι Mercyful Fate έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα 7 Full Length Albums και 3 EP, ενώ οι King Diamond μας έχουν προσφέρει 12 Full Length Albums.
 
Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για τον King Diamond, το πρώτο του μικρόφωνο, ένα γυνακείο κρανίο, η Melissa, εκλάπη κατά την διάρκεια ενός live στην Ολλανδία, για να πάρει την θέση της ένα ανάποδος σταυρός από κόκκαλα! Είναι δηλωμένος Σατανιστής, τονίζοντας ότι δεν θεωρεί τον Σατανισμό θρησκεία αλλά στάση ζωής, αφού γενικότερα είναι πλήρως αντίθετος με την λογική της θρησκείας.

Pretty Maids

   Το 1981, στο Χορσενς της κεντρικής Δανίας, κάνει την εμφάνιση του ένα σχήμα, που έπαιζε διασκευές των Thin Lizzy. Αυτό θα διαρκέσει για έναν χρόνο, καθώς το 1982, στους τότε Pretty Pretty Panick (Ken Hammer,John Darrow και Phil Moorheed) θα προστεθεί ο τραδουδιστής Ronnie Atkins. Τότε γεννούνται οι Pretty Maids, μία μπάντα θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην μετέπειτα Σκανδιναβική Metal σκηνή. Το 1983 έρχεται το πρώτο EP, για να ακολουθήσει ένα χρόνο αργότερα ,το 1984, το πρώτο τους full length Album το Red, Hot and Heavy, στο οποίο εμπεριέχεται και το soundtrack του Ιταλικού θρίλερ Demons. To album είναι αρκετά πρωτότυπο για την εποχή του και δίνει ώθηση στην μπάντα.
Red, Hot and Heavy
  Την επόμενη εξαετία θα κυκλοφορήσουν δύο ακόμα Albums το Future World το 1987 και το Jump the Gun / Lethal Heroes το 1990. Το 1991 θα είναι από τα πιο ταραχώδη έτη της μπάντας καθώς μετά την κυκλοφορία του Jump the Gun τα μέλη θα έρθουν σε ρήξη, η οποία θα αποδειχτεί κι οριστική. Συγκεκριμένα, οι Allan Delong, Ricky Marx και Phil More αποχωρήσουν από την μπάντα αφήνοντας πίσω τους Atkins και Hammer. Οι εναπομείναντες Pretty Maids αποφασίζουν ότι το "καλλιτεχνικό" τέλος δεν έχει επέλθει ακόμα. Θα επιστρατεύσουν τους Kenn Jackson και τον Michael "Fast" Petersen για να κυκλοφορήσουν το single Please Don't Leave Me το οποίο θα μεγαλώσει την φήμη της μπάντας κι άλλο.

    Μέχρι σήμερα, έπειτα από πολλές αλλαγές στην συνθέση τους, παραμένουν οι Atkins και Hammer, έχοντας κυκλοφορήσει 14 Albums και περιμένουμε το 15ο που μας έρχται στις 4/11/2016, με τίτλο Kingmaker.

Artillery

   Μερικά χιλιόμετρα μακρυά από την Κοπεγχαγή, δεκαπέντε προς την δύση συγκεκριμένα, μπορούμε να επισκεφτούμε το Τάαρστραπ, την γενέτειρα των Δανών Thrashers Artillery. Κάποια στιγμή λοιπόν, ο drummer Carsten Nielsen και ο κιθαρίστας Jørgen Sandau παρακολουθούν μία πρόβα των Mercyful Fate. Αποφασίζουν να φτιάξουν την δική τους μπάντα. Το όνομα τους προκύπτει από το τραγούδι των Tank, Heavy Artillery, από τον πρώτο τους δίσκο Filth Hounds of Hades.
   Θα ακολουθήσουν διάφορες δοκιμές μουσικών μέχρι να καταλήξουν στην τελική τους σύνθεση. Έτσι, μετά από τέσσερα Demo, το 1985 έρχεται ο πρώτος τους δίσκος, το Fear of Tomorrow. Το οποίο παρ'ότι έχει κυκλοφορήσει πριν 30+ χρόνιαν ακόμα ακούγεται φρέσκο. Ακολουθεί το Terror Squad το 1987, αλλά η εκτόξευση θα έρθει το 1990 όπου κυκλοφορούν το τρίτο κατά σειρά full-length album τους, το By Inheritance.

   Την επόμενη εφταετία θα μπουν στον πάγο, για να έρθει το 1998 , η συλλογή Deadly Relics, που θα αποτελέσει και την αφορμή να επανενωθούν οι Artillery και να κυκλοφορήσουν το τέταρτο album τους B.A.C.K.Θα αποδειχθεί ένα σύντομο διάλειμμα αφού το 2000 , καθώς θα αδρανοποιηθεί εκ νέου, μέχρι να φτάσουμε το 2007, όπου θα επαναδραστηριοποιουθούν και θα κυκλοφορήσουν τρεις ακόμα δίσκους.

Επόμενη στάση Φινλανδία...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου