Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

Συνέντευξη με τον Archøn των Celtefog

Celtefog Logo
Ανηφορίζοντας κάποιος προς στον βορρά και φτάνοντας στην όμορφη Αλεξάνδρεια, Ημαθίας, συνταντά τους Celtefog. Αν δε, λατρεύεις το χειμώνα, το κρύο και το σκοτάδι ,σαν τον γράφων, επιβάλλεται να διασταυρώσεις το μονοπάτι σου με το project του Archøn ή κατά κόσμον Σάκη. Μας έχει χαρίσει μέχρι τώρα δύο full-length albums , ένα single και ένα split με τους Hocus. Ακούγοντας κάποιος τους Celtefog μπορεί να ταξιδέψει σε σκοτεινά δάση όπου η φύση και τα μυστήρια της δίνουν την θέση τους στην καθημερινή βοή της πόλης. Έτσι έγινε κι η δική μου πρώτη επαφή με τους Celtefog, στην προσπάθεια μου να ξεφύγω από την αφόρητη ζέστη της Αθήνας, πρωτάκουσα το The Rain Is Coming From The North.... Πρώτη αντίδραση;;; Repeat!
Μελωδικά riffs, εντυπωσιακή ενορχήστρωση, χρήση φυσικών ήχων, πολύ καλή και άκρως προσεγμένη παραγωγή, ευρηματικοί στίχοι, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που διέπουν τους Celtefog. Ας αφήσουμε όμως τον Archøn να μας κατατοπίσει καλύτερα.


Χ - Rock & Metal : Archøn, πότε γεννήθηκε η ιδέα για τους Celtefog;
Archøn : Καλησπέρα Γιώργο. Καλώς όρισες (έστω και νοητά) στον βάλτο της Ημαθίας. Καταρχήν να σε ευχαριστήσω πολύ για τα λόγια σου. Η ιδέα για τη φάση που ονομάζεται Celtefog ξεκίνησε αρκετά χρόνια πριν, αλλά υλοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2012 όταν έκανα ένα μεγάλο διάλειμμα με τους Empathy.
Archøn
X : The mist is covering, all over our fen/The right time to pick up my pen μας τραγουδάς στο The Rain Is Coming From The North, πως ακριβώς εμπνέεσε;
Α : Δεν είναι δύσκολο να εμπνευστώ στην περιοχή που ζω. Από εδώ περνάει ο Αλιάκμονας ποταμός. Στο σημείο που καταλήγει, καταλήγουν άλλα δύο ποτάμια. Ο Αξιός και ο Λουδίας. Εκεί σχηματίζουν δύο Δέλτα (Δέλτα Αξιού και Δέλτα Αλιάκμονα) με απίστευτα τοπία. Ασύγκριτη ομορφιά. Ένας χαμός από σπάνια πτηνά, φυτά κλπ. Όταν ετοιμάζομαι να γράψω πηγαίνω εκεί και κάθομαι με τις ώρες. Εκεί βγαίνουν τα βασικά riffs. Από την άλλη, η περιοχή μας παλιότερα ήταν θάλασσα και σιγά σιγά τα νερά τραβήχτηκαν πίσω, με αποτέλεσμα να γίνει ένας βάλτος. Όλα τα μέρη εδώ ήταν βαλτότοποι μέχρι το 1960. Αυτό σημαίνει ακόμα και σήμερα, πολλή ομίχλη κατά τους φθινοπωρινούς και Χειμερινούς μήνες. Φαντάσου λοιπόν, τι υπερθέαμα προσφέρει όλο αυτό σε κάποιον που γράφει μουσική.
First Album of Celtefog
Χ : Το 2ο album σου, είναι πιο προσωπικό, χαρακτηριστικά αναφέρεις ότι είναι απόρροια εσωτερικής αναζήτησης, που φτάνει μέχρι τα παιδικά σου χρόνια. Θα ήθελες να μας το αναλύσεις λίγο;
Α : Όλο το δεύτερο album είναι ένας φόρος τιμής στη περιοχή που ζω, την καταγωγή μου, τους προγόνους μου και πάνω από όλα στα παιδικά μου χρόνια. Για πρώτη φορά χρησιμοποιώ και ελληνικούς στίχους, ποντιακή λύρα και κέλτικη φλογέρα. Το Tomb Of Memories ας πούμε, είναι μια ιστορία που έχει να κάνει με δύο δικούς μου ανθρώπους που χαθήκανε πριν λίγα χρόνια. Μάλιστα στο συγκεκριμένο τραγούδι, τραγουδάει και ο αδερφός μου (μιας και τον αφορούσε άμεσα). Έτσι κι αλλιώς είναι bandmate μου στους Empathy οπότε ήταν εύκολο να έρθει και να γράψει. Το Call Of The Ancestors μιλάει για τον ξεριζωμό των προγόνων μου από τα μέρη του Εύξεινου Πόντου. Τα Sounds Of The Olden Days και Three Nights In The Mediterranean Sea, μιλάνε για εσωτερικές μου μάχες που χάθηκαν πανηγυρικά. Το Into The Mist είναι ένα instrumental κομμάτι που γράφτηκε στις όχθες του Αλιάκμονα, κάτι σαν soundtrack για το συγκεκριμένο ποτάμι. Ενώ το Nykta γράφηκε για τις ομιχλώδεις νύχτες του βάλτου που ζω.
Χ : Τί είναι αυτό που θες να περάσεις εσύ μέσω της μουσικής σου;
Α : Ήθελα να βγάλω κάτι διαφορετικό προς τα έξω σε σχέση με αυτά που έγραφα για Empathy. Έτσι ο καλύτερος τρόπος για να μην επηρεάσω την ήδη υπάρχουσα μπάντα, ήταν να γίνουν οι Celtefog. Είμαι λάτρης του Χειμώνα, της καταχνιάς και της φύσης γενικότερα. Είχα ανάγκη να γράψω για όλα αυτά. Η αλήθεια είναι ότι δεν θέλω να περάσω κάτι σε κάποιον. Απλά γράφω και παίζω για μένα. Πιο συγκεκριμένα, τα τραγούδια των Celtefog είναι μια προσέγγιση του πως βλέπω “μουσικά” την περιοχή που ζω.
Second Album Album of Celtefog
Χ : Ποιες οι διαφορές μίας πολυμελούς μπάντας (Empathy), με μία one man band;
Α : Η κύρια διαφορά είναι αυτό που είπα και πιο πάνω. Στο one man band είσαι μόνος σου. Άρα όλες οι αποφάσεις είναι δικές σου. Εσύ και μόνο ευθύνεσαι για το τελικό αποτέλεσμα. Είτε στιχουργικά, είτε μουσικά, είτε οπτικά (artwork, logo, τίτλοι). Η μπάντα προσφέρει συντροφιά. Είναι οικογένεια. Με τις όμορφες φάσεις της, αλλά και τους τσακωμούς της. Με γούστα αλλά και με γκρίνια. Άλλωστε δεν είμαστε επαγγελματίες για να συμπεριφερόμαστε αυτοματοποιημένα. Το κάνουμε επειδή το γουστάρουμε. Πάμε στο προβάδικο, πίνουμε τα τσίπουρα μας κλπ, συζητάμε γύρω από οτιδήποτε γουστάρουμε και πάνω από όλα περνάμε 2-3 ώρες μακριά από την καθημερινότητα. Στο one man band αυτά δεν υπάρχουν.
Archøn and Wolfram
Χ : Υπάρχει έντονο το παγανιστικό στοιχείο στους Celtefog, ορμώμενος από αυτό, θέλω να σε ρωτήσω ποιά η γνώμη σου και η γενικότερη θεώρηση σου, ως προς το θέμα θρησκείας;
Α : Δεδομένου ότι η λέξη Παγανισμός προέρχεται από τη Λατινική λέξη paganus που σημαίνει “άνθρωπος της υπαίθρου” ή “χωρικός” τέλος πάντων, εξηγεί αμέσως το λόγο που η θεματολογία των τραγουδιών στους Celtefog έχει παγανιστικό υπόβαθρο. Δηλαδή όχι άμεσα παγανισμός σαν θρησκεία, αλλά όντας ο ίδιος άνθρωπος της υπαίθρου πέρα από την αγάπη μου για τη φύση, έχω την ανάγκη να την υμνήσω. Κάπου εκεί ανάμεσα στα ποτάμια και τα δάση, βρήκα και τον Θεό μου και εκεί αναγκαστικά χάνεται ο παγανισμός σαν θρησκεία μιας και δεν πιστεύω στην αγιότητα ή την ανάγκη ύπαρξης των θρησκειών. Άλλο πιστεύω στην ύπαρξη ενός ή πολλών Θεών, άλλο είμαι θρήσκος. Ουσιαστικά, ζώντας στην Χριστιανική Ελλάδα, νομίζω ότι είμαι ένας άνθρωπος αιρετικός. Σίγουρα στο Μεσαίωνα θα είχα το δικό μου πάσσαλο φωτιάς στη πλατεία του χωριού, δίπλα σε καμιά κακόμοιρη “μάγισσα”. Μακριά λοιπόν από την οργανωμένη θρησκεία και σίγουρα με ένα ειρωνικό χαμόγελο προς τον αθεϊσμό, που θεωρεί ότι είμαστε μια συνέχεια άπειρων συμπτώσεων.
Μια ματιά στην πήγη έμπνευσης του Archøn
Χ : Ποιες μπάντες σε έχουν επιρρεάσει;
Α : Σε ότι αφορά τους Celtefog, προτιμώ να λέω ότι με επηρεάζει μόνο η φύση και η ψυχολογία μου. Αγαπώ συγκεκριμένες μπάντες του είδους και παίζουν συνέχεια στο αυτοκίνητο ή στο σπίτι μου αλλά δεν θεωρώ ότι με επηρεάζουν. Πιστεύω ότι κάνω κάτι αρκετά διαφορετικό από εκείνους. Όταν ο λόγος πάει στους Empathy, μπορώ να απαντήσω στην ερώτηση, λέγοντας Immortal, Burzum, Darkthrone, Satyricon. Νορβηγικό black λοιπόν.
Archøn performing live with Empathy
Χ : Γράφεις μουσική, στίχους, παίζεις κιθάρα, μπάσο, τραγουδάς, κάνεις το artwork των δίσκων, πότε ακριβώς κοιμάσαι ή κάνεις οτιδήποτε άλλο;
Α : Κι όμως έχω αρκετό χρόνο και για άλλα πράγματα. Προλαβαίνω παράλληλα να τρέχω μια μικρή δισκογραφική, να έχω λίγα μελίσσια, να πηγαίνω στο ποτάμι να αράζω, να περνάω χρόνο με την οικογένεια. Όλα είναι θέμα οργάνωσης. Επίσης οι ρυθμοί στην επαρχία είναι πολύ πιο αργοί από αυτούς της πόλης.
Χ : Έχεις και την δική σου δισκογραφική λοιπόν, την Celtic Fog Productions, τί είναι αυτό που σε ενδιαφέρει μουσικά να προωθήσεις και πως θα ήθελες να στιγματίσεις την ελληνική metal σκηνή!
Α : Ο λόγος που έκανα αυτή τη μικρή δισκογραφική είναι η καύλα μου για το underground. Ασχολούμαι μόνο με ελληνικές μπάντες. Μου αρέσει να ακούω demos, να στέλνω και να μου στέλνουν flyers, αυτό το χέρι με χέρι ρε παιδί μου. Είναι αυτό που μου έλειψε από την δεκαετία του 90 βασικά. Δεν σου κρύβω ότι μέσα από αυτή τη φάση, ξαναβρήκα άτομα που αλληλογραφούσαμε εκείνα τα χρόνια. Από την άλλη έβλεπα ότι οι εταιρίες σνομπάριζαν τις νέες μπάντες που είχαν ένα αξιοπρεπέστατο ντέμο. Δεν τους το έβγαζαν για τους δικούς τους λόγους. Μόνο κάτι ξένες εταιρίες κυκλοφορούν demos, αλλά το κακό είναι ότι τις μπάντες τις ξεσκίζουν. Προχειροδουλειές με αυτοκόλλητα, κακογραμμένα, λίγες κόπιες, μηδενική προώθηση. Ξέρω περίπτωση που περίμενε 3 μήνες να πάρει στα χέρια του το ντέμο του από εταιρία της Ισπανίας. Ακόμα κι εγώ στα πρώτα ντέμο των - Celtefog τα είχα δώσει στο εξωτερικό σε μικρές εταιριούλες. Αυτά που λάμβανα, στο τέλος ήταν το λιγότερο αστεία. Ξέρεις φίλε μου, κάνεις ένα ντέμο, επειδή θέλεις ΑΜΕΣΑ να ακουστείς. Τι να το κάνει ο άλλος όταν του το στείλεις 2-3 μήνες μετά ή σου το στέλνει με εκτυπωμένο αυτοκόλλητο και κολλημένο λες και το κολλούσαν μαϊμούδες; Κάπου εκεί μπήκα εγώ στη μέση με τη βοήθεια ενός φίλου (Μέμος από Sulferon). Θα βγάζω εγώ τα demo τους. Τα λεφτά που δίνω για κάθε κυκλοφορία, κάθε φορά ελπίζω να τα παίρνω πίσω. Κι αν δεν τα πάρω, κλάιν μάιν. Εκεί έξω θα υπάρχει ένα γαμημένο demo που σε μερικά χρόνια θα έχει την αξία του, τόσο για την μπάντα όσο και για μένα που το κυκλοφόρησα. Ξεκίνησα με ένα single για Celtefog, μετά ήρθε το δεύτερο album των Thrinos και πλέον μετράμε 18 κυκλοφορίες. Έτσι βοηθάμε κι εμείς αυτό που λέμε “Ελληνική metal σκηνή”.
From The Dark Depths Of Our Fen
Respect To Nature
Χ : Πόσο δύσκολο είναι να παίζεις black metal στην Ελλάδα, μόνος σου και να μην μένεις ούτε καν στην Αθήνα;
Α : Καταρχάς, το να παίζω μόνος μου είναι πολύ πιο εύκολο σε σύγκριση με το να παίζω σε μια μπάντα. Δεν έχεις κάποιον να σου λέει βάλε αυτό, βγάλε το άλλο κλπ. Είσαι εσύ και η έμπνευση σου. Κάνεις ότι θέλεις. Τώρα το να παίζεις Black στην Ελλάδα είναι δύσκολο μόνο από άποψη προώθησης και πωλήσεων. Δηλαδή δεν θα κάνεις τα νούμερα που θα έκανες αν έπαιζες μια “έντεχνη” πίπα ας πούμε. Εδώ που τα λέμε όμως δεν ξέρω και κανέναν black-μεταλλά να καίγεται και πολύ για κάτι τέτοιο. Όλα για τη καύλα μας γίνονται. Άλλος έχει το ψάρεμα, άλλος κυνηγάει πόκεμον, εμείς παίζουμε μουσική. Δεν περιμένουμε κέρδη από αυτό. Απλά καλό είναι να μην μπαίνουμε μέσα οικονομικά. Η Αθήνα ή η Θεσσαλονίκη εξυπηρετούν περισσότερο μια μπάντα μόνο σε ότι αφορά τα προβάδικα και στα καλά επαγγελματικά studios. Νομίζω όμως ότι το internet και τα home studios έχουν λύσει τα χέρια πολλών πια. Άρα δεν θεωρώ προνόμιο το να ζω σε μια μεγαλούπολη. Άλλωστε από την φύση μου δεν θα μπορούσα να ζήσω εκεί. Νομίζω πως δεν θα έγραφα καν μουσική...
Archøn
Χ : Πότε να περιμένουμε τρίτο δίσκο;
Α : Ήδη άρχισα να μελετάω κάποια riffs. Είναι η εποχή τέτοια, που βοηθάει στο να γράφω και έτσι ασχολούμαι αρκετές ώρες την ημέρα. Ελπίζω μέσα στο 2017 να είναι έτοιμος.

Χ : Live Celtefog θα δούμε;
Α : Δεν γνωρίζω προς το παρόν. Υπάρχει μια ατμόσφαιρα στα κομμάτια, που στη προσπάθεια να αποδοθούν live ίσως χαθεί. Δεν θα ήθελα κάτι τέτοιο. Σίγουρα θα γούσταρα να παίξω. Είμαι άνθρωπος που κάνω live και μου αρέσει το σανίδι. Δεν ξέρω όμως αν θα δοκιμάσω κάτι με τους  Celtefog.

Χ : Empathy, Celtefog, να περιμένουμε κάτι ακόμα;
Α : Οι Empathy κάνουν τα διαλείμματα τους και σε ανύποπτο χρόνο ξεσηκωνόμαστε και κόβουμε βόλτες στην επικράτεια για live. Ελπίζω να καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε ένα album πριν ψοφήσουμε. Οι Celtefog έχουν μια πιο σταθερή πορεία. Έτσι το μόνο σίγουρο είναι ότι θα έρχονται δουλειές. Είτε album είτε split. Όσο για κάτι ζωντανό, δεν μπορώ να ξέρω ακόμα.
           Σε αυτό σημείο να ευχαριστήσουμε τον Archøn ή Σάκη για την απολαυστική συνέντευξη που μας χάρισε και να τον «ξεπροβοδίσουμε» λέγοντας του «Εις στο επανιδείν» . Ανανεώνουμε το ραντεβού μας με όλους εσάς την Παρασκευή 14/10 στις 00:00, στο Αέρα του Καναλιού 1 (90,4), με καλεσμένους τους Aherusia.

Για το X-Rock&Metal,

Aherusia

                   

                                  ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΙΟΜΑΣΤΕ
https://www.facebook.com/events/313078172396880/
           


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου