Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Αφιέρωμα στο Σκανδιναβικό Metal Pt.2



Φινλανδία 80's

   Η Φινλανδία είναι το δυτικό κομμάτι της Σκανδιναβικής χερσονήσου και είναι  γνωστή για τα "Φιόρδ" της  και για το ότι αποτελεί την πρώτη χώρα παγκοσμίως σε κατανάλωση καφέ. Εμάς βέβαια, θα μας αποσχολήσει μία άλλη πρωτιά της, αυτή της χώρας με τα περισσότερα Metal συγκροτήματα ανά κάτοικο, καθώς για 100.00 Φινλανδούς αντιστοιχούν 54 μπάντες(!).

Sarcofagus 
Genre :
Heavy Metal
Origin : Helsinki

 




   O Kimmo Kuusniemi είναι γνωστός ως παραγωγός ταινιών, διαφημίσεων, μέχρι και video-clip, από τους Vader μέχρι την Madonna. Επίσης έχει επιμελήθει τα μουσικά θέματα αμέτρητων ταινιών. Αυτό που ίσως να μην γνωρίζει κάποιος είναι, ότι το 1977 ιδρύει την μπάντα του, τους Sarcofagus, με τους οποίους θα κυκλοφορήσει ένα Single το 1979, το Go To Hell/All Those Lies, για να ακολουθήσει ένα χρόνο αργότερα το πρώτο full-length album της μπάντας, το Cycle of Life.



   To 1982 μία δικαστική διαμάχη με την δισκογραφική τους, θα τους οδηγήσει σε αλλαγή ονόματος, όπου θα μετονομαστούν σε Kimmo Kuusniemi Band και θα κυκλοφορήσουν έναν δίσκο, το Moottorilinnut. Μέχρι το 2000 θα παραμείνουν ανενεργοί, για να επιστεψούν και δισκογραφικά το 2004 με την κυκλοφορία του Motorbirds που αποτελεί την Αγγλόφωνη εκδοχή του Moottorilinnut.


 

Oz
Genre :
Heavy Metal
Origin :
Nakkila 


 
   Ιδρύονται το 1977 από τον drummer Mark Ruffneck και τον τραγουδιστή Tapani Hämäläinen ή όπως είναι πιο γνωστός Ape De Martini. Το νεμπούτο τους θα έρθει μετά από πέντε χρόνια, το 1982, έχοντας προσθέσει στο δυναμικό τους τον μπασίστα Jukka Sakari Homi, το Heavy Metal Heroes. Τον επόμενο δίσκο θα τον συνθέσει σχεδόν εξ ολοκλήρου ο Jukka Sakari Homi ( ως Jay C. Blade ) με το αποτέλεσμα να είναι άκρως εντυπωσιακό. Έτσι, το 1983, κυκλοφορεί το Fire in the Brain.




   To νερό έχει μπει πια στο αυλακί και η μπαντά κυκλοφορεί άλλο ένα album κι ένα ΕP. Στοιχουργικά η θεματολογία των τραγουδιών των Oz, περιστρεφόταν γύρω από τον αποκρυφισμό και τον Σατανισμό μέχρι ο Jay C. Blade, βασικός στοιχουργός, να αλλάξει γνώμη. Αυτό θα συμβεί το 1984 με την κυκλοφορία του EP "Turn the Cross Upside Down", όπου τα χρήματα που θα εισπραξεί η μπάντα από τα πνευματικά δικαιώματα θα αντιστοιχούν σε 666 Σουηδικές Κορόνες
   Το 1991 η μπάντα θα "μπει στον πάγο" και θα παραμείνει για 19 χρονιά, μέχρι να έρθει το 2011 και να κυκλοφορήσει η 6η δισκογραφική τους δουλειά το Burning Leather.

  

Tarot
Genre : Heavy/Power Metal
Origin : Kuopio

 


  Τον
Marko Hietala  μπορεί οι περισσότεροι να τον γνωρίζουν ως τον μπασίστα των Nightwish και για τις "δεύτερες" του, αλλά αποτελεί και τον ιθύνων νου των Tarot. Στους Tarot είναι μαζί με τον αδερφό του Zachary στην κιθάρα, αποτελώντας το ιδρυτικό δίδυμο της μπάντας. Από το 1988 έχουν στο πλευρό τους και τον Janne Tolsa ( Eternal Tears of Sorrow ) στα πλήκτρα, σε μία τριαντατετράχρονη πορεία που έχει χαράξει η μπάντα μετρώντας αισίως 9 full-length Albums. 
   Αρχικά ονομαζόντουσαν Purgatory, όνομα που κράτησαν για τρία χρόνια, για να το αλλάξουν το 1985 σε Tarot και να κυκλοφορήσουν ένα χρόνο αργότερα το ντεμπούτο τους, Spell of Iron.
  Μέχρι το 2006 θα κυκλοφορήσουν άλλα 5 full-length albums, μέχρι να προσθέσουν και τον Tommi Salmel, φωνητικά και θα κυκλοφορήσουν άλλα τρία albums, με τελευταίο το The Spell of Iron MMXI. Οι Tarot θα χτυπηθούν κι αυτοί από την "κατάρα του 2016", καθώς στις 10/9/2016, θα αφήσει την τελευταία του πνοή, ο επί τριάντα συναπτά έτη drummer της μπάντας, Pecu Cinnari, έπειτα από μάχη με μακροχρόνια ασθένεια. Η μπάντα βρίσκεται σε αναμόνη από το 2015, από όταν κι έκαναν γνωστό, ότι κάποιος μέλος τους βρίσκεται αντιμέτωπο με σοβαρή ασθένεια. Όσον αφορά το μέλλον της μπάντας δεν έχει δημοσιοποιειθεί ακόμα κάτι.


Stratovarius
Genre : Power Metal
Origin : Helsinki

 

    Πριν αρχίσουμε να λέμε οτιδήποτε για τους συγκεκριμένους....
    I stand alone in the darkness                  
    the winter of my life came so fast
    memories go back to my childhood
    to days I still recall
    Oh how happy I was then
    there was no sorrow there was no pain
    walking through the green fields
    sunshine in my eyes
    I'm still there everywhere
    I'm the dust in the wind
    I'm the star in the northern sky
    I never stayed anywhere
    I'm the wind in the trees
    would you wait for me forever?



  
Κάποια στιγμή, γύρω στο 1984, οι Tuomo Lassila (Τύμπανα), John Vihervä (Μπάσο) και Staffan Stråhlman (Κιθάρα) θα φτιάξουν ένα σχήμα τους Black Water το οποίο έμελλε να ταράξει τα νερά της παγκόσμιας metal σκηνής. Ο John Vihervä δεν θα μείνει για πολύ στο νεοσύστατο σχήμα και θα αντικατασταθεί από τον Jyrki Lentonen, μία αλλάγη η οποία θα φέρει ένα ντόμινο εξελίξεων όσον αφορά την μετέπειτα εξέλιξη της μπάντας. Αρχικά ο ήχος τους δεν έμοιαζε με αυτό που έχουμε στο μυαλό μας, πήγαινε πιο πολύ προς τους Black Sabbath. Όλα αυτά όμως θα άλλαζαν όταν το 1985, όταν σε μία συναυλία στη Δανία, ο Staffan Stråhlman θα αρνηθεί να ακολουθήσει το υπόλοιπο του γκρουπ και τότε ο Tuomo Lassila θα "αναγκαστεί" να πάρει τηλέφωνο ένα πρώην "bandmate" του Jyrki Lentonen, τον Timo Tolkki. Στο ενδιάμεσο η μπάντα θα αλλάξει το όνομα της σε Stratovarius, το οποίο αποτελεί ένα "κράμα" των Stradivarius και των Stratocaster. Θα φτάσουμε πια στο 1989 όπου έρχεται η κυκλοφορία του πρώτο τους album, το Fright Night. To 1995 o "κινητήριος μοχλός" της μπάντας Timmo Tolkki αποφασίζει να επικεντρωθεί στην σύνθεση και την κιθάρα, καθώς μέχρι τότε ήταν κι ο τραγουδιστής, και έτσι οι Stratovarius αρχίζουν να ψάχνουν για τραγουδιστή. Θα τους χρειαστούν δύο auditions και θα καταλήξουν στον Timmo Kotipelto, με τον οπίο θα έρθει και η εκτόξευση της μπάντας για να φτάσει να θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες Power Metal μπάντες στον κόσμο.
    I know I can't stay by your side forever,
    but I know I won't forget your beauty,
     my Black Diamond
 
   Το 2004 είναι μία αρκετά δύσκολη χρονιά για τους Stratovarius, καθώς ο Tolkki θα πάθει κρίση νευρικής φύσεως και θα νοσηλευθεί σε κλινική. Θα ακουστούν διάφορες φήμες γύρω από το μέλλον της μπάντας , οι οποίες όμως θα διαψευστούν καθώς οι Stratovarius θα ετοιμάζονται για το 12ο album τους το Stratovarius. Θα κυκλοφορήσει το 2005 και οι κριτικές που θα εισπράξει δεν θα 'ναι αυτές που περίμενε το συγκρότημα. Θα φανούν τα πρώτα σήμαδια ότι οι σχέσεις μεταξύ των μελών δεν είναι οι ιδανικές. Το 2008 ο Tolkki o οποίος είχε τα πνευματικά δικαιώματα των Stratovarius θα ανακοινώσει τον τέλος τους. Στις 20/5 του ίδιου έτους, ο Kotipelto πείθει τον Tolkki να δώσει τα δικαιώματα του ονόματος στον ίδιο και τους Jens Johansson και Jörg Michael κι έτσι οι Stratovarius ανοίγουν ένα νέο κεφάλαιο χωρίς τον μέχρι πρότινως βασικό τους συνθέτη.

 

Beherit
Genre : Black Metal
Origin : Rovaniemi

 


 Γενικά το Ροβανιέμι φέρνει στο μυαλό μας εικόνες Χριστουγέννων, δώρων, αγάπης και μίας γενικότερης ευφορίας που πηγάζει από την γέννηση του Ιησού. Εμείς όμως θα πάμε, έστω και νοητά, προς τα εκεί για τον αντίθετο ακριβώς λόγο. Εκεί θα συναντηθούν ο Marko Laiho ( καμία σχέση με τον Alexi Laiho ) ,ο Arjo Wennström και ο Jari Pirinen με σκοπό να δημιουργήσουν την πιο πρωτεϊκή, άγρια και ανίερη black metal μπάντα όλων των εποχών. Στην αρχή λοιπόν φτιάχνουν τους Horny Malformity για να αλλάξουν το όνομα τους λίγο αργότερα σε Pseudochrist μέχρι να καταλήξουν στο σημερινό τους όνομα, στην Συριακή λέξη, Beherit, δηλαδή Σατανάς.


  Αν και έκαναν μία μικρή παύση από το metal, κυκλοφορώντας Dark Ambient δίσκους όπως το H418ov21.C και το Electric Doom Synthesis, θεωρούνται από τις πρωτοπόρες μπάντες του δεύτερου κύματος του Black Metal, και παρ'όλο που οι περισσότερες μπάντες του κύματος ήταν από την Νορβηγία, οι Beherit ήταν από τις μπάντες που βοήθησαν σημαντικά στο να βγει στο προσκήνιο και η Φινλανδία.


Sentenced
Origin : Oulu
Genre : Melodic Death Metal

   Ξεκίνησαν το 1989 ως Deformity από τους Miika Tenkula, Sami Lopakka και τον Lari Kylmänen. Θα αλλάξουν λίγο αργότερα το όνομα τους σε Sentenced. Το 1991 και λίγο πριν την κυκλοφορία του πρώτο τους album, Shadows of the Past, θα προχωρήσουν σε αντικατάσταση του τότε μπασίστα τους, Lari Kylmänen, από τον Taneli Jarva. Αυτή η αλλάγη θα είναι κάτι παραπάνω από μία αλλαγή μπασίστα καθώς ο Jarva θα συνεισφέρει σημαντικά στην μπάντα, τόσο μουσικά όσο και στιχουργικά.


  Μέχρι και το 1996 θα κυκλοφορήσουν συνολικά τέσσερα albums, θα αποκτήσουν παγκόσμια φήμη και θα καταφέρουν να θεωρούνται μία από τις σημαντικότερες μπάντες της χερσονήσου. Το 1996 όμως με την κυκλοφορία του Down θα πραγματοποιηθεί το δισκογραφικό ντεμπούτο του νέου τραγουδιστή τους, Ville Laihiala, η οποία θα ακολουθήσει την αποχώρηση του Jarva. Το Down αποτέλει δίσκο σταθμό για τους Sentenced καθώς σηματοδοτεί το πέρασμα της μπάντας από Melodic Death Metal στο Gothic Metal. To 2005 θα κάνουν και μία συναυλία στο Oulu στο πλαίσιο της κυκλοφορίας του Funeral Album, η οποία θα αποτελέσει και το αντίο της μπάντας.




Archgoat
Origin : Turku
Genre
: Black/Death Metal




   Όταν μία μπάντα λέγεται "Αρχιτράγος" τι μπορεί να φανταστεί κάποιος; Οι Archgoat λοιπόν είναι ίσως κάτι χειρότερο από αυτό που μπορεί κάποιος να καταλαβαίνει. Φτιάχνονται το 1989 από τους Ritual Butcherer (Kai Puolakanaho/Κιθάρα) και τον Lord Angelslayer (Rainer Puolakanaho/Μπάσο-Φωνή). Τα μέλη τους είναι δηλωμένοι Σατανιστές και οι στίχοι τους αναφέρονται στον Μυστικισμό, τον Σατανισμό και γενικότερα τον Αντιχριστιανισμό.



  To 1993 κυκλοφορούν το πρώτο τους EP το Angelcunt (Tales of Desecration) κι ενώ ετοιμάζονται για το πρώτο Full-Length album μία διαφωνία με την δισκογραφική τους θα τους κάνει να αποχωρήσουν από την μουσική σκηνή. Το 2005 θα πραγματοποιήσουν το First Live Black Mass που θα τους ξαναφέρει δυναμικά στο προσκήνιο. Θα κυκλοφόρησουν τρία albums και τους περιμένουμε και στην χώρα μας πλέον, στις 12/10 στο Modu.



Για το X-Rock&Metal
George Xifaras

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου